PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Borsa çöktü, dolar fırladı

EvrenOz
08.10.08, 12:41
Borsa çöktü, dolar fırladı

Endeks 30 bin puanı altına geriledi. Dolar yılın en yüksek değeri olan 1.41 YTL'yi geçti.

http://www.haberturk.com/2008/10/08/kuturesim/bor.jpg

Borsalarda hızlı düşüşün önüne geçilemiyor. Dün Wall Street´te gelen satışların ardından Asya´da devam eden düşüş İMKB’yi vurdu. Açılış senasında yüzde 7 gerileyen endeks 29 bin 96 puanı gördü. Saat 10.00’da başlayan normal seans işlemlerinde ise endeksteki toparlana süreci kısa sürdü. Cuma günü yüzde 8, pazartesi günü yüzde 4 oranında düşüş kaydeden endekste son üç günlük kayıp oranı yüzde 20’ye yaklaştı.

Dolar 1.41 YTL’ni üzerine fırladı, euro 1.90 YTL’ye ulaştı. Piyasalarda büyük kaosun sürmesi bekleniyor.

TOKYO YÜZDE 9 DÜŞTÜ

Mali sisteme güvenin sağlanamaması borsalardan kaçışı hızlandırırken ABD borsaların gibi Asya´da da % 5-6 düşüş var. Tokyo borsası yüzde 9 oranında geriledi. Dow Jones Sanayi Endeksi % 5,11 daha kayıpla 9,447 puana indi. Geçen yılki tarihi zirveden düşüş % 34´e ulaştı.

BANKA HİSSELERİ ÇAKILDI

Dün sabah 3 İngiliz bankasının hükümetten 27´şer milyar dolar istedikleri haberinin etkileri Wall Street´te de sürdü. RBS hisseleri % 40 düşerken Bank of America ve Morgan Stanley yoğun satışlarla İngiliz bankalarını izledi. Morgan Stanley´deki düşüş de bir ara % 40´a ulaşırken, Mitsubishi UFJ´ye satışın suya düşebileceği haberi bunda etkili oldu. Morgan´ın % 25 hisse satış anlaşmasının sürdüğünü açıklamasının ardından hisseler % 19 düşüşle kapandı. Kötü bir bilanço açıklayan Bank of America ve yeni parçası Merrill Lynch % 25-26 gerilerken Citigroup´ta Wachovia´nın elden kaçmasıyla başlayan düşüş devam etti e hisseleri % 13 geriledi. İngiltere Hkümeti’nin bankaları desteklemek amacıyla 200 milyar sterlinlik özel paketi devreye sokması bile banka hisselerindeki düşüşü engellemedi.

HİÇBİR ÖNLEM YETERLİ OLMUYOR

Dün Fed´in aldığı önlemler ve Fed Başkanı Ben Bernanke´nin açıklamaları Wall Street´i sakinleştirmeye yeterli olmadı. Fed´in "olağandışı" denecek bir kararla özel sektör tahvillerini desteklemek için yeni bir program açıklamasının etkisi de çok kısa süreli oldu. 1,7 trilyon dolarlık bu piyasadaki kilitlenmenin çözülmesi için Fed bu piyasada da doğrudan fonlama yapacağıbu duyurdu. Fed´in sağladığı likidite hızla 2 trilyon dolara doğru çıkarken piyasalar buna duyarsız kalmaya devam ediyor.

Bernanke´nin faiz indirimine gidileceğine yönelik imada bulunması da tatmin etmedi. Piyasalar hemen bir faiz indirimi beklentisinde ancak bu kaosun sona ermesi için ne kadar etkili olacağı belirsizliğini koruyor.

Kaynak (http://www.haberturk.com/haber.asp?id=101572&cat=130&dt=2008/10/08)

Yiğit G.
08.10.08, 12:49
Daha geçen dedim anneme dolar alalım diye..

aLi
08.10.08, 12:50
Annem de bana demisti dolar alalim diye, sonuc almadik :)

Gökhan_SK
08.10.08, 12:58
arkadaşım dolar 1.25 ken bozdurcaktı bozdurtmadım baya kara geçti sayemde :D

Ome_RS
08.10.08, 22:57
bende altın ve dolar bozduruyodum az kalsın picantoyu alıcakkaen iiki almamısm su sıralar bozmam lazm ama :)