Orijinalini görmek için tıklayınız : Gıda allerjlerinin sebepleri - Sizin var mı?
Alerji bir aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Bazı maddelere duyarlı insanlarda hastalık etkisi yaratan proteinler içeren gıda maddelerine ve gıda katkılarına GIDA ALERJENLERİ denilmektedir. Alerjen tabiatındaki gıdalar ile vücudun askerleri olan antikorlar karşılaşınca ortaya bir çok kimyasal maddeler salınmaktadır. Örneğin histamin bunlardan biri olup bazı alerjik reaksiyonlarında sebebidir. Kişinin gıdalara karşı alerjik reaksiyonlarında sebebidir. Kişinin gıdalara karşı alerjik olup olmaması bazı faktörlerce belirlenmektedir. (Alerjinin ailesel geçmişi, yaş, yeme alışkanlıkları ve kişinin geçirdiği bazı enfeksiyon hastalıkları gibi) (Anon. 2003a).
A.B.D Gıda ve İlaç Dairesi (FDA)’nın Rehber Dokümanına göre, alerji yapan proteinlere sahip gıdaların %90’ını aşağıdaki 8 gıda grubu oluşturmaktadır. (The Big 8 = Büyük 8)
1. Süt
2. Yumurta
3. Yer Fıstığı
4. Sert Kabuklu meyveler
5. Balık
6. Kabuklu Deniz hayvanları
7. Soya
8. Buğday
Alıntıdır.
Ref.:odevarsivi.com
UZUnca bir süre çikolata yediğim zaman kabardım.
Çocukluğum İncidal kullanarak geçti
Ama listede çikolata göremiyorum ?
Geçiçi bir karaciğer yüklenmesinemi maruz kaldım.
Yoksa Kandırıldımmı :d
zeytin ağaçlarının arasında büyüyen biri olarak zeytin çiçeğine ve polenine alerjim var :)
çok şükür hiçbirine alerjim yok bi tek bahar ayında polenlere vs alerjim var gözlerim çok pis pörtlüyo :D:D
bUğrA_mUtlU
25.07.08, 03:49
çok şükür yiyeceklere karşı bi alerjim yok ama aspirininde içinde buluna bi madde var o maddenin bulunduğu şelerden yersem gözlerimin altı şişiyor bazen ama çok nadir... :)
benim yaz aylarında yumurtadan dolayı allerjim oluyo...direk yumurta yemesemde bi şekilde kekte börekte oluyo :D bi de nedense çok üzüldüğüm zaman ortaya çıkıyo :(
çok şükür benim başıma gelmedi böyle bişey...
Arkadaşlar allerji birkaç şekilde organizmada oluşur. 1.si doğuştan genlerimiz ile gelen ve 2.si edinsel yani sonradan kazanılan allerji vardır. edinsel allerjiden bahsedecek olursak mantık çokbasit aslında. Her organizmanın yapısı farklıdır ve doğal olarak hepsinin herkesin daha fazla rahatsız olduğu belirli uyaranlar vardır. Vücut bu uyaranlar (allergenler) ile karşılaşmasında antikor dediğimiz yapıları salgılar savunma hücreleri. Ayrıca histaminde salgılanır. (Yangıyı başlatan kimyasal, hani derimizi kaşırız ve kızarır ya sebebi histamindir.)
Bizi çok rahatsız eden bu uyaranlar ile vücut her karşılaşmasında daha fazla antikor ve histamin salgılaması olur ve işin sonu anafilaktik şok dediğimiz hayati tehlikesi olan patolojik rahatsızlığa kadar gider.
en güzel örnek bende :)
ilkokulda ilk defa arı ısırdı gözümü:( yaklaşık 2 hafta gözüm şiş kaldı ve sonrasında tekrar ısırılırsam muhtemelen çok daha şiddetli bir reaksiyon vermem olası. (edinsel allerji)
Bunun gibi bir çok şey ve artık işin içine psikolojinin de girdiği allerjiler var.
Mesela bir bayanın kırmızı renge allerjisi var, düşünün hayat geçermi, tabi şimdi işi dalgaya vuranlar da olacak ben beşiktaşlı olduktan sonra filanca takıma allerjim var gibi :):):):):)
hoş sohbetler sağlıklı hayatlar...
UZUnca bir süre çikolata yediğim zaman kabardım.
Çocukluğum İncidal kullanarak geçti
Ama listede çikolata göremiyorum ?
Geçiçi bir karaciğer yüklenmesinemi maruz kaldım.
Yoksa Kandırıldımmı :d
Aslında mantık hatası var burada bence çünkü bir insanın bir bileşene allerjisi olması imkansız gibi, çünkü organizma sadece kimyasallara tepki verir. Buda şunun üzerinden gider; örneğin çikolatanın içindeki kimyasallardan birine karşı allerjin var ve sen çikolata yediğinde bu rahatsızlık oluşuyor ancak o kimyasalı yada kimyasalları tespit edersen ki muhtemelen içine katılan kabuklu ürünlerden biri olma ihtimali yüksek bu kimyasalı çikolatanın içinden çıkartıp yersen herhangi bir rahatsızlık gelişmeyecektir bence. Ama o da çikolata olur mu tartışılır :)
vBulletin v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.