PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Çay saati

Lerzan
16.04.08, 11:37
http://www.rtb.org.tr/cay/cay.jpgÇay, yüzyıllardır süregelen bir gelenektir. Her türlü gizeme tanıklık eden Doğu nun dünyaya bir armağanı o.

Çay, dünyada sudan sonra, en fazla içilen ve içme alışkanlığı gittikçe artan bir bitki olarak 5000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Yaygın bir efsaneye göre, büyük Çin İmparatoru Shen Nung ın hizmetlilerinden biri bahçede su kaynatırken bir yaprak kaynayan suyun içine düşer. Yaydığı koku imparatoru etkiler. Kokusunu beğenen imparator, tadını da denemek ister ve çay o gün bugündür insanoğlunun vazgeçilmez dostu haline gelir. Çay konusunda ilk geniş çaplı araştırma M.S. 733-804 yılları arasında yaşayan Lu Yu'ya aittir. "Çay Kitabı" adlı eserinde, çay hakkında; üretiminden tüketimine, sistemli ve kapsamlı bilgi vermektedir. Böylece çay üretimi ve tüketimi daha da yaygınlaşma imkânı bulmuştur. Avrupa nın bu gizemli tat ile buluşması 17. yüzyılda gerçekleşir. İngilizler, sağlık ve zindeliğin sunulduğu bu sıcak içeceği o kadar çok benimserler ki, bunu bir yaşam tarzı haline getirirler adeta. 18. yüzyılda da bugün dünyanın en büyük çay yetiştirilen bölgesi sayılan Assam ve Seylan Adası nda çay bahçeleri oluştururlar. Üretilen bu çayları Avrupa ya hızlı olarak taşımak için de, süratli yelkenliler yaparlar. Türkiye nin çayla tanışması 1787 tarihinde, Japonya�dan getirilen çay tohumlarının ekilmesiyle başlar. Bursa civarında gerçekleşen ilk ekim çalışmaları iklim şartlarının olumsuzluğu nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanır. Ancak 1917 yılında, zamanın Halkalı Ziraat Mektebi Alisi müdür vekili ve botanikçi olan Ali Rıza Erten yapmış olduğu teknik çalışmalar sonucunda 16.02.1924 tarihinde Rize de çay yetiştirilmesi için meclisten onay alır ve günümüz çay üretiminin temelleri bu şekilde atılmış olur. 1947 de kurulan ilk fabrika ile üretim hızlandı. Geç bir buluşma olmasına karşın, Türk insanı, çok sevdi çayı ve günün her saatine, her mekanına taşıdı bu sıcacık içeceği Dünya üzerindeki tarihiyle kıyaslanınca Türkiye nin çayla tanışmasının geç bir tarihe denk geldiği görülmektedir. Buna rağmen, Türk insanı, çayı çok sever ve günün her saatine, her mekanına taşır.

Alıntı

Pekiii..Siz hangi çayı sever siniz??Bitki çayı,meyve çayı,aromalı çaylar ,yeşil çay?
Kupa da mı olsun,şık bir fincan da mı? Yoksa ille de cam çay bardağında olsun diyenlerden misiniz?
Hadi bakalım çay tutkunları…

Afiyet olsun.

fGn
16.04.08, 11:41
Çayı inanılmaz severim ve fazla içerim..günde en az 5 fincan...Normal çay dışında hiçbir çayı içmem..ve mutlaka kupa da olacak..küçük cam bardaklarda kesinlikle içemiyorum..evimde de o bardaklardan yok zaten :) misafirlerimde kupada yada fincanda içmeye mahkum :)

Sonay
16.04.08, 11:47
Kupada olacak ve çayda karanfil gibi katkı maddeleri olmayacak :) Baklavayla çok iyi ikili oluyor :D:D:D

emir-sf
16.04.08, 11:49
çayı fasla sefmem ben :) olsada olur olmasada olur hanı ısteyıpte ıcmem ıkram olursa bı yerde o sekılde :)

Lerzan
16.04.08, 11:56
Çayı inanılmaz severim ve fazla içerim..günde en az 5 fincan...Normal çay dışında hiçbir çayı içmem..ve mutlaka kupa da olacak..küçük cam bardaklarda kesinlikle içemiyorum..evimde de o bardaklardan yok zaten :) misafirlerimde kupada yada fincanda içmeye mahkum :)

Tam bir çay tutkunuyum diyorsun.;)

Ben bir türlü alışamadım .

Engin
16.04.08, 11:57

demlikle gezsene sen,

arkadaşla bi mekana gitmeyin, giderseniz üzülürsünüz, üzülürseniz bütün cüzdani birakip cikarsiniz.
mekanda çay birakmaz kendileriiii :)

fGn
16.04.08, 12:00
demlikle gezsene sen,

arkadaşla bi mekana gitmeyin, giderseniz üzülürsünüz, üzülürseniz bütün cüzdani birakip cikarsiniz.
mekanda çay birakmaz kendileriiii :)

napıyım kuru muhabbeti sevmiyorum :) duyanda hep hesabı sana ödetiyorum sanır :) Tesadüf sayemde zengin oldu zaten :)

Birde serin yaz akşamlarında balkonda içilen çayın tadına doyamam :)

Lerzan
16.04.08, 12:02
Baklavayla çok iyi ikili oluyor :D:D:D

Hımmm...Baklava...Bir de böyle mi denesem ;)

BüşRa
16.04.08, 12:08
Neden bilmiyorum ama çayı çok sevmem....08-19 yaş arasında 11 senede içtiğim çay en fazla 10 bardaktır ki o da zaten zeytinyağ gibi...Daha sonra normal insan seviyesine ulaştım sayılır....günde 1 2 fincan açık olmak koşuluyla içiyorum...

Şafak
16.04.08, 12:30
ÇAy severim iyide içerim.

TErcihim büyük kupa ama şeffaf oalcak çay içinde gözükecek.

B N Y ®
16.04.08, 15:27
ben hayatımda hiç çay içmedim desem bir çoğunuz inanmaz ama gerçekten içmedim kokusundan bile iğreniorum nedense...

f@tih_28
16.04.08, 18:44
semaverden içmek en güzeli :D
ama bu aralar yeşil çaya döndüm fena değil :)

Lerzan
16.04.08, 18:46
ben hayatımda hiç çay içmedim desem biçoğunuz inanmaz ama gerçekten içmedim kokusundan bile iğreniorum nedense...

İnanırım Benay, ben de aynıyım.

Birçok girişimim oldu ama :no:

B N Y ®
16.04.08, 18:54
İnanırım Benay, ben de aynıyım.

Birçok girişimim oldu ama :no:

benimde öyle valla :D

aaaa şafak abi duymasın bizi bi çok konuda benzetiyodu şimdi hepten şaşıracak :):):)

Y.Emre
16.04.08, 19:18
İnce belli bardakta olacak, tavşan kanı olacak 30 bardak içerim günde ööle olursa :D

Zeki PehLivan
18.04.08, 20:10
ince beLLi kristaL bardakta oLacak, porseLen demLikte demLenecek, ve servis esnasında çay tabağına bir damLa dahi döküLmeyecek..

yanında ekürisi oLarak nargiLe, sigara vs. çeşitLi tütün ve mamüLLeri de mevcut oLmaLı tabi. :nargile:

Melih-Ö
18.04.08, 20:29
Nescafe mania:ramo: günde 5-6 fincan:ramo:

cengiz üngör
20.05.08, 10:41
İnce belli bardakta olacak, tavşan kanı olacak 30 bardak içerim günde ööle olursa :D

Aynen katılıorum ince belli...;)

Sonay
20.05.08, 11:50
Lerzan abla fikirlerimizi aldın ne zaman çağırıyosun çay a :D

kuci
20.05.08, 13:49
rize li olduğum için ve çay üretimi yaptığımız için pek severim kendisini içmek kadar toplamasıda ayrı bir zevktir çayı :)

Lerzan
20.05.08, 15:22
Lerzan abla fikirlerimizi aldın ne zaman çağırıyosun çay a :D

Ne zaman isterseniz.Tarihi siz belirleyin.:)

Lerzan
22.05.08, 12:49
güncell..:D

Sonay
22.05.08, 12:52
Mangal org.kesin bi tarih belirleriz olma mı? :D

Lerzan
22.05.08, 13:02
Mangal org.kesin bi tarih belirleriz olma mı? :D

ok.:regular_smile:

Sonay
09.10.08, 13:33
Mangalın üzerine MANTI yedik o da yetmedi İFTAR yaptık :) ama hala Lerzan ablada toplanıp dedikodu yapıp bi çay içemedik :D