Orijinalini görmek için tıklayınız : Başörtülü öğrenciler giremez !
İstanbul Üniversitesi Rektörü Parlak'tan YÖK Başkanı'na yanıt
http://www.haberturk.com/kuturesim/mesutparlakkucuk.jpg
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, Gül'ün onayına rağmen başörtülü öğrencilerin yarın İstanbul Üniversitesi kapısından geri çevrileceğini söyledi.
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, başörtüsü yasağına son veren yasal düzenlemenin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandıktan sonra resmi gazetede yayınlanmasına rağmen, başörtülü öğrencilerin yarın İstanbul Üniversitesi kapısından geri çevrileceğini söyledi.
Bayburt Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından Yeşilköy Polat Renaissance Otel'de düzenlenen geceye katılan İstanbul Üniversitesi Rektörü Mesut Parlak, başörtüsü konusunda tavrını ortaya koydu. TBMM'den rekor oyla geçen, üniversitelerde başörtüsü yasağını sona erdirmesi düşünülen 10. ve 42. madde ile ilgili düzenleme Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da onaylanmıştı.
Kararın Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından üniversitelerde yarın nasıl bir tavır izleneceği merak ediliyor. İstanbul Üniversitesi Rektörü Mesut Parlak, YÖK'ün ek 17. maddesi değişmediği sürece öğrencilerin başörtüsü ile üniversiteye alınmayacağını savundu.
Rektör Parlak, konuşmasında, "Bu yasa geçmişteki uygulamayı ortadan kaldırmıyor. Ek 17. madde değişirse o zaman yapılacak bir şey yok" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu hatırlatan Parlak, "Bu hukuk devletinde bürokrat olarak görev yapıyoruz. Hiç kimseyargının üzerinde değildir" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül'ün imzaladığı 10. ve 42. maddenin başörtüsü yasağını AİHM'nin ifade ettiği boyutu ortadan kaldırmayacağını savunan Parlak, "17. madde değişmedikçe öğrenciler ile ilgili herhangi bir değişiklik olmayacak. Geçmişte nasıl giriyorlarsa bu evlatlarımız yarın da aynı şekilde girecekler. Başörtüsü ile içeri alınmayacaklar" diye konuştu.
ne sanıo bu adam kendini ya !
bUğrA_mUtlU
25.02.08, 06:00
iyi demiş... hakkıyla başörtüsü olarak takana saygımız sonsuz hatta arkasındayız ama türban olarak takan ve tamamen siyasal bir amaç için takanında her zaman karşısındayız... benim ailemden de bieçok insan kapalı ama dinin gerektirdiği gibi başörtüsü ile bu baştaki şerefsizlerin .......... ların simgelediği ve siyasi bir simge olarak kullandığı türbanla değil... ayrıca çevremize bakalım türban takan insanlar senden benden daha çok modeyı takip ediyo makyaj yapıyo orda burda .... yapıyo...
tartışılabilir bir konu ama kesin olan bir nokta türban denen siyasi simge ile başörtüsü aynı şey değildir...
biz de Atatürk'ün fötr şapkasını takacağız ;)
http://www.istanbul.edu.tr/4.boyut/cumhuriyet/resimler/sapka1.gif
Demek ki Türkiye'nin Mesut Parlak gibi yöneticilere ihtiyacı var...helal olsun!
hocamı ayakta alkışlarım...
ben istanbul üniversitesindeyim:) oradaki öğrencileri başörtü takmalarının tek sebebi siyasal amaç... dinin gerekliliği olarak takan yok gibi...her gün kantinin orda bişeyler bağrışmalar...sınıflara gelip kitapçık dağıtmalar falan filan siz mi kurtarcasknızı bu ülkeyi kardeşim...Rektörümüz iyi demiş... başörtüsünü dinimiz istediği için taksınlar siyasal amaç için değil!!!
baska soze gerek yok ;)
ismet kasal
25.02.08, 14:58
bencede dinin amacına uygun takılacaksa takılsın bir simge veya siyasal amaç için takıyorlarsa hiç takmasınlar daha iyi benim annem en başta akrabalarımdada takan var ama siyasal simge için takmıyorlar Allah öyle istediği için takıyorlar.Böyle takanların benim gözümde çok büyük değeri var:)
Bizim de ailemizde başı kapalı insanlar var..Ama üniversitedeki olaylar tamamen Siyasal amaçlı.. Çok arkadaşım okula girerken türbanı çıkarıp çıkınca takıyordu..ama genelde çıkarmam diyen öğrenci grubu siyasal amaçlı yapıyor bunu...inançla alakası yok..
aynı sekilde benim ailemdede var türban takan fakat bunu biseleri göze sokmak icin degil dini amacla takıyorlar..
Atam izindeyiz!!!
mesut parlak hocamın bu sözlerinden sonra üni. okuyasım geldi..
dier rektörler nerde merak ediyorum...?
din i siyasete taşıyanları kınıyorum! Eğitim alıyoruz yaa lütfen siyasi fikirler neden!!! Siyasi düşünce diye hiç başörtüsü takılır mı? hepsi cahil..
.. bir genç kız kendi isteğiyle ve dini sorumluluğu gereğince başını örtüğü zaman önüne neden kapılar kapanıyor ki?? Avrupa ülkelerine bakın, örneğin almanya.. Essen üniversitesinde abdest alınabilsin diye lavaboların bazıları abdest almaya uygun olarak yapılmış.. ve namaz kılanabilecek mekan yapmışlar. Şimdi koskoca almanya bundan rahatsız olmazken ve ayrıca her vatandaşın dinine saygı duyup rahatca dinlerini yaşamaları için ortam sağlıyorsa.. Biz Türk milleti.. bir geçmişe dönelim, soyumuza bakalım.. NEREDEN GELDİK??? NEREYE GİDİYORUZ??? ..
hiçkimse soyundan şikayet edemez soy kelimesi çıkarmak daha doğru olur...
geçmişe dönelim geçmişte ney iyi miş???
kara çarşafla gezmek???
şalvarla gezmek??
alfabenin değişmesi???
avrupai olmak???
geçmişte neyine bakıcaksın (soyun hariç)
eskiye devam olsatdı merak etme bugün üni. sayısı yarısından az olurdu+arapça alfabesine devame dilseyde yurt dışında hangi harfi nasıl yazıacaktın???mastırını okumanı nasıl yapıcaktın??
nerden geldiğimizi sölim sana kara çarşaftan şalvardan arapçadan cahillikten haremlik selamlıktan vs vs vs vs geldik ....
modernleşmeye doğru gidiyoruz ...müzlüman ülkelerde bizim akdar moderni varmı??bu modernlikten şikayet neden??
-TARTIŞTIĞIMIZ KONUYA BAKAR MISINIZ? BAYANLARIN DİNİ ÖZGÜRLÜKLERİNİ KISITLAMAK..!
kısıtlanan dini özgürlük diil olamazda.. büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK ünde diği gibi din ve devlet işleri ayrıdır...
-..başörtüsünün kime ne zararı var anlamıyorum..??:toetap05:
..birde şöyle düşünsünler yaa.. hani başörtülü okumak, herhangi bir kamu kuruluşunda çalışmak yasakya, tam tersi olsa başı açık kimse dolaşamasa??
Üniversitelerde, devlet dairelerinde.. kısacası heryerde başörtüsüz dolaşmak yasak olsa!!! O zaman "BİZİM ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ NERDE? BEN KAPANMAK İSTEMİYORUM" diye düşünen bayanlar ne yapacaklar acaba çok merak ediyorum..
madem böle düşünüyor TÜRKİYE zamanında modernleşmek için okadar kat edilen yol boşunamıydı??kimler kendini feda etti bu yolda??senin dediğin tarzdaki ülekeler malesef belli ...görüyoruz televizyonda gazetelerde...
bide oıkumak isteyen insan her ZAMAN OKUR...sadece türbanım var die okuyamıyorum dien insana inanmam....türban takıpta üni. mevzunu binlerce bayan arkadaşım arkadaşlarımız var onlar nasıl okuyor...İÇİNDE OKUMA SEVGİSİ OLAN OKUR....
-..Özgürlük ise sonuna kadar olmalı.. Böyle din e karışmakla, din i siyasete alet etmekle olmaz.. LAİKLİK! diyorlar.. Laiklik din ve siyaset işlerinin birbirinden ayrı tutulmasıdır.. DEĞİLMİDİR YOKSA BEN Mİ YANLIŞ BİLİYORUM? BANA OKULLARDA YANLIŞ MI ÖĞRETTİLER?? O KİTAPLARDA YANLIŞ MI YAZIYOR? :confused:.. Din işlerine devletin bir kurumu olan diyanet işleri bakar! Siyaseti de meclis yapar.. O zaman başörtüsü bir dini gereklilik ise ( ve kitapda da yazıyor ise) her birey kendi arzusuna göre uygular veya uygulamaz.. KİME NE???:confused:
!
LAİK liğin anlamını gayet iyi biliyosun ama LAİK liği sadece bir tek konuda yorumluyorsun....
dini gereklilik ise diosun ..ister takar ister takmaz hiç kimsenin hiçkimsenin düşüncesine müdahele etmeye hakkı yoktur olamazda...
-..-Türkiyenin ne kadar geride olduğu bu basit konudan bile anlaşılıyor ... !
SEN TÜRKİYENİN NE KADAR GERİDE OLDUĞUNDAN BAHSEDİYORSUN MÜSLÜMAN ÜLKELER İÇERİSİNDE BİZİM ÜLKEMİZ KADAR İLERİDE OLANI VARMI???
not:yanlış bişi yazdıysam kusura bakmayın..
Furkan peki geçmişimize bakalım...hadi hepberaber bakalım...bizim geçmişimizde Türban var mı? başörtüs var annelerimizin taktığı cinsden...Peki sana bir soru daha o ki siyasi simge değil bu türban(dikkatini çekerim başörtüsü demiyorum) neden annelerimizin başörtüsü gibi bağlanacak diye açıklama yapıldığı zaman sevgili dini için takan arkadaşlar hemen ayyy modaya uymaz ne o öyle biz ninemiyiz diye tepki gösterdiler...ben dinim için başımı örteceksem modasına bakmam...gerçi ben dinim için başımı örteceksem onlar gibi kıyafetime uygun türban takıp sürme çekip allık sürüp ruj sürüp dışarı çıkmam...Bak sana en basitinden bir örnek veriyim mi olacaklara....her sabah işe gittiğimde ilk yaptığım şey gazete (sanal olarak hani şu haberlere yorum yapılanlardan) okumaktır....ve acı olarak o yorumlarda ne görüyorum biliyormusun ben ve benim gibi başı açık olanlar dindar sayılmıyor...Kimse ama hiç kimseye ben benim dinimle ilgili yorum yapmaya izin vermem onlar nerden biliyolar benim inancımı ben başımı örtmüyorum diye inançsız sayılıyorum...onlar toplumu 2 ye bölmüş dindarlar ve çağdaşlar diye...Yarın öbür gün ki kalmıyacak bile şimdiden çarşafla girmek istiyolar okullara liselerde olsun diyolar ne bu ya bana anlatabilirmisin ilkokula gitmeyen bir kız ne bilir dini neye inanarak başını örter???
ülkemiz harp halindeyken ve onlarca şehidimiz varken '' aradan çıkartalım'' mantığı ile türban konusunu gündeme getirip kaynatmayı düşünmek nekadar doğrudur?
türban başörtüsünün siyasete karışmış hali iş ne zamanki şekilciliğe girdi ortaya türban çıktı...Ben türbanın özgürlük olduğuna inanmıyorum bu konuda belki evet çok katı düşünüyorum ama özgürlük değil neden değil...benim kendi isteği doğrultusunda da başını örten arkadaşlarım olduğu gibi ki kendilerine saygım sonsuz aile zoruyla başını örten arkadaşlarımda var eğer kız çocuğuna ki günümüzde ben bunun örneklerini o kadar çok görüyorum ki daha ilkokula bile başlamamış ya da ilkokulu bitirmemiş kızların başında türban var...neden?? kendileri mi istiyolar hiç zannetmiyorum...o yaştaki çocuk ne anlar başını örtmekten...Kaldıki o yaştaki bir kızın saçını açık görüp nefsini tutamıyacak erkeğe ne diyim...Diğer tarafdan hatırlarsınız tüm haberlere konu olmuştu bi öğrenci vardı ilköğretim öğrencisi türbanıyla kompozisyon yarışmasından aldığı ödülü almaya geldi senin üzerinde okul üniforman varken başına ne diye türban takıyorsun ki ödülü verilmeyince bizim insanımız naptı afferim kızım sen başını kapa biz seni bide ümreye gönderelim...ilköğretim çağındaki kız ümreye gitse ne olacak???onun ümreye gitmeye mi ihtiyacı var okumaya mı??
bugün bizim ünide de wardı başörtülüler gezmeye başladı
Gerçekten bu konuya imrendim.
DEmekki tuning ve modifiye araba sitelerindede siyaset konuşulurmuş.
Hemde bu sınırlar içinde.
Hepinize teşekkürler
Ben kendi düşüncelerimi kendime saklıyorum su anda.Bi tarafta teroristi bi tarafta şeriatçısı.Bu günler geçicek inanın.
ne sanıo bu adam kendini ya !
Bahsettiğin kişi 500 yıllık bir üniversitenin rektörü. Evvela konuşma şekline dikkat etmelisin.
İstanbul Üniversitesi'nin bir mensubu olarak hocamla aynı görüşleri savunuyorum. Ama bunun tartışmasını burada yapmak istemiyorum, çünkü bu konu insanlara meramımızı anlatmanın çok ötesine geçti.
Ortada hiç yoktan özgürlükleri kısıtlandığı şeklinde tahrik edilen bir topluluk, kavramları hiçe sayıp sadece kişisel özgürlükler kalksın diyen bir geçiş topluluğu, ve laiklik savunucuları şeklinde özetlenebilen 3 ayrı grup oluştu.
Artık herkes kendi mücadelesini verecek ve olay zaman içinde çözümlenecek gibi gözüküyor. Umarım resmen savaşta olduğumuz bir dönemde, bu konuyu daha da üstelemezler. Taslağın kabulu, Y.Ö.K. açıklaması derken, son derece zamansız ve tahrik edici beyanlar veriliyor bence. Bu yüzden hocamın cevabını doğru buluyor, ve ona katılıyorum.
devlet bu sözüne araştırma yapmaLı savcısı hakimi war en önmlisi yök başkanı bu olaya yeşil ışık yakıyorsa onun sölücek bir lafı kalmıyor ve başbakanda onaylıyorsa ;) onlardan üstünmüsün ki sen hıı ? !!!
devlet bu sözüne araştırma yapmaLı savcısı hakimi war en önmlisi yök başkanı bu olaya yeşil ışık yakıyorsa onun sölücek bir lafı kalmıyor ve başbakanda onaylıyorsa ;) onlardan üstünmüsün ki sen hıı ? !!!
Türkiye Cumhuriyeti'nde ne Y.Ö.K. başkanı ne başbakan kanundan üstün değildir. Y.Ö.K. başkanı da kendince karar alamaz, kurulu hiçe sayıp. Yani öyle yeşil ışık yakmak yetmez, kişiler değil yasalar üstündür, ortada da Y.Ö.K yasası varken, başkanı da kendi emriyle talimat veremez, zira burası bir hukuk devletidir.
bn haberin yorumlarını yazsam biLmiyorum :D
bu ne ya
sanki almanyadayızda
yabancılar yani türkler giremez gibi olmuş...
yine oynuyorlar bizimle :(
bUğrA_mUtlU
26.02.08, 00:50
Türkiye genelini bilmiyorum ama aynı uygulama bizim üni. de de geçerli idi bugün...
size en basit bir örnek vereyim onaylandı ya sabah dolmuşa bindim bi kız türbanlı ama resmen bağırıyor dikkat çekmiyor veya burdayım demiyor resmen bağırıyor ben bugün üniye bu şekilde girecem diye şıkır şıkır giyinmiş ama ne oldu kapıda kaldı o düşüncesi...
ismet kasal
26.02.08, 02:26
offf off boş işler insanları ayrımcılğa zorluyorlar zaten bölündü halk türban olsun olmasın ortalığı karıştırıyorlar başka birşey değil bunlardan pay çıkaranlar prim elde edenler var muhakkak ve inş. Allah'ı izniyle bu günlerde geride kalıp ferahlığa çıkacak ama şu savaş varken bu olayı aradan çıkarmaya çalışarak zaten belli ne yapmaya çalıştıkları belli.bu rada hiç kimse birisinin dinini sorgulayamaz çünkü en iyisini Allah bilir türbanı olanda olmayanda müslümandır benim için.;)
metin_akntrk
26.02.08, 03:42
Onları Unıversiteye Almayınca Tarıkatlarda Alıp Onları Yurt Dısında Okutuyor
Sonuç = Bilgi Göçü + Tarikatçılar Tarafından Yönlendirilen Insanlar.
Bu Yönden Hiç Düşünmüyolar Işte
Benim Annemin Baş örtüsü Kimsenin Siyasi Simgesi Değil
çevremdeki Kimseninde Bunu Siyasi Simge Olarak Kullandığını Görmedimde Duymadımda
Siyasi Simge Diye Tuturmuş Millet
Başını Açip Içerde Perukla Dolaşan Aynı Işi Yapmayacakmi Ben Buradaki Mantığı Hala Anlamış Değilim
Sadece Insanları Girişte O Kapıda Rencide Etmekmi Dini Inançları Yüzünden Cahilmi Kalsınlar
Birde Laiklik Nedir ?
Bana Türkiye Cumhuriyetinin Okullarında Senelerce öğretilen Tanımı
Din Ve Devlet Işlerinin Birbirinden Ayrılması.
Başka Bir Tanımı Varsa Bilen Varmı
Boşa gündemi dolduruyolar boş şeyler bunlar.
Saygılar...
aynı sekilde benim ailemdede var türban takan fakat bunu biseleri göze sokmak icin degil dini amacla takıyorlar..
Aynen :) Konu Hakkında Yorum Yapamıcagm.. Tek Söliceiim Söz '' Nereye gidiyoruz '' ?
en basiti benim annem kapalı:)
ünideki kapalılara sormak lazım hiç namaz kılmışlar mı???
bUğrA_mUtlU
26.02.08, 14:36
benim ailemde de kapalı insanlar var ama onlar türban değil başörtüsü takıyolar... namazlarını kılıyolar dinin görevlerini yerine getiriyolar... hatta babannem hacı benim... bazı yazdıklarımdan dolayı yanlış anlaşıldım galiba... hakkıyla takanın bu konuda ilk mesajımda yazığım gibi arkasındayım da ama yüzüne bi ton makyaj yapıp şıkır şıkır senden benden iyi giyinip başınada türban denen siyasi bir mesajı olan şeyi taktığından işte ben onun karşısındayım... acaba dinin gerektirdiklerinden ne kadarını yapıyo sormak lazım Melih in dediği gibi... dikkat edin bu ürban işi ampul ortaya çıktığı andan itibaren gündemde daha çok yer kaplamadı mı... tamam diyorsunuz ayrım yapmayın diye ama haklı değil miyim... şimdi siz benden başörtüsü takanla türban takanı aynı kefeye koymamı istiyorsunuz... ben bunu ypmam yapamam o zaman başörtüsü takanlara saygısızlık etmiş olurum buda bana ters bişey...
bizim ünideki kızLarda başları kapaLı ama açık olanLardan daha cok makyaj fiLan war gülüp gecioz :)
Bende bir siyaset bilimci olarak artık bu konuya yorum yazmak zorundayım sanırım:)
Evella yorumumu yapmadan önce şunları belirtmek istiyorum, herkesin olduğu gibi benim ailemde de başörtüsü kullanan bayanlar var, yani isterseniz türban deyin...ben "başörtüsü" kelimesini daha masum buluyorum açıkcası...yani şunu demek istiyorum kimse kimseyi dini inançları gereği sınırlayamaz, laiklik dinsizlik değil, laiklik herkesin cumhuriyet ilkeleri çerçevesinde özgür bir şekilde, kimsenin hakkına, kişisel yaşam sınırlarına müdahale etmeden yaşam biçimidir, bu yaşam biçimi içinde ister başını kapatır, ister namazını kılar, ister dekoltesini giyer, kimse buna karışamaz, kimse bundan dolayı yaptırım uygulayamaz...Ama yaşadığımız bu olaylar çok ince bir çizgiden ayrılıyor, "türban" bundan yıllar önce toplum içinde hiçbir şekilde sorun teşkil etmezken, taa ki Erbakan döneminde ortaya çıkarılan bir sorun oldu ve uni ve kamu kurum ve kuruluşlarında varlığı tartışılır oldu, daha önce kimsenin bundan yana bi şikayeti yoktu. Daha sonra tekrar duruldu günümüzde tekrar gündeme geldi. Bunlar neden zaman zaman gündeme getirilmeye çalışıyor sizce? Sizinde tahmin ettiğiniz gibi "oy" davası...Din insanların duygularının sömürüleceği en kolay organ...o yüsden de değilmi, Akp ile birlikte neden Mhp buna onay verdi:) tabii ki yakın zamanda yapılacak yerel seçimleri düşünerek:) şimdi diyeceksiniz ki, kimse bundan hoşnut değil, ama öyle değil arkadaşlar, bizlerin ve tarafsız güvenilir araştırma şirketlerinin birebir yaptığı ankete göre halkın %80 i türbana özgürlük istiyor..bu oran akp nin aldığı oyun 2 katı yaklaşık, yani kimi sosyal demokratlarda bu özgürlükten yana...Sözün özü benim şahsi yorumum ise, ben bir birey olarak, universitelerde türbana karşıyım(şimdilik) neden, çünkü, örnek olarak kendimize erzurum, konya, trabzon vs..özellikle bunları seçmedim, anadoluda herhangi başka unilerde olabilir,türban özgürleşirse, sonuçları ne olacak? zaman sonra bu sefer türbanlılar, türban yanlıları başı açıkları okula almayacaklar,başı açıklar derslere giremeyecek, buna da kimse engel olamayacak, çünkü ok yaydan çıkmış olacak...Fettulah Gülen dahi akp ye yakınlığıyla bilinen nurcu lider bile türban özgürlüğünün kapanmayacak yaralar açacağını belirtiyor, onlar herkesten hevesli diilmi türbana, ama sonuçları gerçektende kötü olacağı o kadar belli ki...Sonuç olarak, kesinlikle türbana karşı değilim, unilerde hariç, herkes istediği şekilde dini özgürlüğünü yaşayabilir...
Teşekkürler, sevgiler saygılar...
Not: Türk Silahlı Kuvvetlerimiz arkamızdaykende kimse korkmasın İran olmayacaz, yeter ki milli bilincimiz gelişsin...
vBulletin v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.